Стотици мъртви души в училищата са източвали държавния бюджет. Масирана проверка на просветното министерство е доказала злоупотреби за стотици хиляди левове с фиктивно записани ученици, за които училищата са получавали неправомерно държавна субсидия, съобщава бТВ.

Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик е едно от училищата, което беше на прицел по време на проверките.

Само за изминалата учебна година просветното министерство е проверило 235 училища и е установило 505 мъртви души в тях. Потърсена е дисциплинарна отговорност от 8 учители. Ако средно държавната субсидия е около 1000 лева за всеки ученик, излиза, че държавният бюджет е бил ощетен със стотици хиляди.

В края на учебната година 11 учители от Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик подават сигнал в инспектората, че директорката ги принуждава да прикриват 19 ученици фантоми. За случая ви разказахме в bTV Новините. Няколко месеца по-късно две от учителките са уволнени. Мотивът е липса на необходимото образование.

„Точно това е обидното, че след 27 години трудов стаж изведнъж ставам с неподходящо образование", казва инж. Мария Кръстева, бивш учител по специални предмети.

„Смятам, че това е лично отношение и ще си търся правата в съда", допълва и Лилия Лачева, която също е била учител по специални предмети.

Проверката на инспектората е приключила. Заключението е, че директорката не е упражнила необходимия контрол. Съдбата ѝ ще определи министърът. Експертите са установили, че учениците не посещават учебните занятия. В хода на проверката повечето от тях са прекъснали образованието си или са преминали в самостоятелна форма на обучение.

Такъв е случаят и с Милена Богданова, която в края на учебната година намерихме вкъщи, вместо в класната стая. Майка ѝ разказва, че непосредствено преди репортажа ни учители от гимназията са им дошли на крак.

Директорката е в болничен от май. Окръжната прокуратура в Пазарджик потвърди за bTV, че е образувала досъдебно производство за безстопанственост. По телефона директорката Мария Абрашева нарече всички твърдения клевета и отказа да участва в репортажа ни.

Министърът на образованието Тодор Танев поиска да се криминализира злоупотребата с фиктивни ученици. Дотогава обаче ще разчитат на затягане на контрола.