Най-старият ВУЗ у нас Софийският университет „Свети Климент Охридски" откри 126-тата си учебна година с остри критики към родните политици.

Ректорът на най-добрия наш ВУЗ професор Иван Илчев приветства нови 5000 първокурсници с уверението, че стават част от топ университета за страната, за който държавата не отпуска достатъчно финанси.

Университетът неизменно стои начело на всички класации за най-добрите висши училища, но това не намира почти никакво отражение в отпусканите от държавата пари, по думите на Илчев.
Държавата очевидно смята, че с една и съща инвестиция може да получи салам тип „народен" и еленска пастърма, възмути се той в присъствието на служебния премиер проф. Близнашки - преподавател в СУ и просветния министър.

Вярно е, че университетът изпитва финансови затруднения, но днес на заседание на Министерския съвет ще се опитаме да подкрепим академичната общност.
Това обеща от своя страна Близнашки.

Част от проблемите са свързани с това, че СУ се опитва да бъде университет в същинския смисъл на тази дума и да развива всички направления, в редица области студентите са много малко, а трябва да има достатъчно преподаватели, обясни още премиерът. Надяваме се, че днес ще променим една несправедливост, сподели той.

Когато ви запитат къде сте учили и кажете "в Университета", никой няма да ви задава втори въпрос, защото за българина университетът с главна буква винаги е бил СУ, обърна се ректорът той към своите студенти.

Знанието побеждава невежата арогантна сила, която се пъчи напред в последните десетилетия. Знанието у нас е подложено на присмех, на недоверие от тези, които не са достойни за него, посочи Илчев в приветствието си.

На някои от управниците ни не са нужни млади и уверени в себе си българи, които ясно ще им покажат колко струват техните претенции и техните смехотворни ежби, продължи с политическите препратки ректорът.
По думите му, живеем в световно общество, в което спортист може да получава над 100 милиона годишно, колкото 1000 професори  в най-добрият университет Харвард.

Ще се опитваме да ви учим как да мислите, а не какво да мислите. 120 години СУ е сред стожерите на демократичното общество и ще очакваме от вас не да сте безлична маса, обясни същността на дейността на Алма Матер Илчев.

Ректорът на СУ посъветва новите си колеги в аудиторията първо да посетят университетската библиотека, първа по ресурси в страната, за чиято поддръжка не получават и стотинка от държавата. Той все пак призна, че в последно време има повишено финансиране на някои важни направления, но това трябва да е само първата крачка и то да е по-забързана.

Илчев се обърна и към онези, които като форма на протест смятат да не гласуват в неделя на предсрочния вот. Според него с този си акт те ще връчат властта в ръцете на онези, от които се отвращават.