22 експерти провериха АЕЦ "Козлодуй". Проектно-информираната партньорска проверка на WANO участваха експерти от Франция, Русия, САЩ, Украйна, Унгария, Финландия, Великобритания, Словакия и Испания, пише "24 часа".

Инспекцията в нашата атомна електроцентрала завърши със заключително заседание, по време на което експертите от WANO представиха резултатите от своята работа. Те ще бъдат включени в официален доклад. Съгласно програмата за партньорски проверки на WANO, но документът не е публичен и се предоставя само на експлоатиращата организация АЕЦ "Козлодуй".

Московският център на Световната асоциация на ядрените оператори WANO проведе проектно-информирана партньорска проверка в АЕЦ "Козлодуй".

От 25 ноември до 10 декември 2021 г. представителите на WANO извършиха преглед на работна документация, обходи на производствената площадка и наблюдение на изпълнението на дейности на работни места. Успоредно с това те направиха и поредица интервюта със специалисти и ръководители от АЕЦ "Козлодуй".

Обект на проверката бяха единадесет области - "Организация и администрация", "Експлоатация", "Ремонт", "Инженерно осигуряване", "Химия", "Радиационна защита", "Подготовка и квалификация на персонала", "Експлоатационен опит и усъвършенстване на производствената дейност", "Противопожарна защита", "Противоаварийна готовност и управление на тежки аварии" и SOER - съобщения за събития със значим експлоатационен опит от различни атомни централи по света.