Проект за защита на живота и здравето на птиците и възможности за безопасно гнездене започнаха от ЧЕЗ Разпределение, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Целта на проекта е съхраняване на биологичното разнообразие и опазване на електроразпределителната мрежа от пожари.

Инициативата ще се реализира в продължение на 5 години. Предвижда се инсталирането на 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове. Ще бъдат монтирани 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда.

Партньори по проекта са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Дейностите ще бъдат в 19 специално защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000.
БДЗП ще определи важните за птиците места и местообитанията им, което ще гарантира целенасоченото и ползотворно извършване на предвидените  дейности.

Проектът "Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България", LIFE16/NAT/BG/000612. Бюджетът на програмата е 2,65 млн. евро.

От стъпването на електроразпределителната компания на българския пазар, дружеството е обезопасило 620 гнезда чрез монтиране на платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар, както и 520 стълба. До момента инвестициите на дружеството за защита на биологичното разнообразие, възлизат на над 100 хил. лв.