Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев получи на 29 юли от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски нови лицензии за експлоатация на пети и шести блок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво на електроцентралата. Съгласно приетите тази година законови промени за валидността на новоиздадените лицензии няма срокови ограничения, съобщиха от АЕЦ "Козлодуй".

Съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия остава в сила изискването поне веднъж на 10 години да се провежда периодичен преглед на безопасността. В рамките на прегледа трябва да се извършва систематична преоценка на всички фактори, касаещи безопасност на проекта и експлоатацията на съответното ядрено съоръжение.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

Натоварването на блока се извършва поетапно

Атомната електроцентрала ще продължи също да представа Агенцията за ядрено регулиране за одобрение обобщени резултати от извършваните периодични проверки, доказващи безопасността на експлоатацията, заедно с интегрирана програма за изпълнение на мерки за непрекъснато поддържане и повишаване на безопасността.

АЕЦ „Козлодуй“ получи лиценз за новото ядрено гориво

АЕЦ „Козлодуй“ получи лиценз за новото ядрено гориво

Първата доставка на горивото пристигна на 20 април