Азербайджан е надежден търговско-икономически партньор. България вече година получава надеждни доставки на природен газ от Азербайджан, който се придържа стриктно към договора си въпреки глобалните и стратегически промени. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в подписването на меморандум по инициативата Solidarity Ring за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС.

По думите му в голяма степен успехът на днешното постижение се дължи на факта, че между България и Азербайджан има успешно и дългосрочно стратегическо партньорство. Големият въпрос бил как и по какъв начин количествата газ щели стигнат до ЕС, залагали се срокове далеч във времето, напомни Радев, който поздрави министрите за подписания меморандум, организация и скорост, с което се намери решение за диверсификацията на синьото гориво.

Той е доволен, че най-ефективно, бързо и евтино Азербайджан доставя природен газ за целия регион. Когато европейските ни партньори имат нужда от сигурни и надеждни доставки, от диверсификация, всички заедно направихме така, че можем да я предоставим. Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на добросъседство, взаимопомощ, солидарност, нови източници и маршрути на доставка на природен газ, изтъкна Румен Радев.

Нов коридор за доставка на природен газ от Азербайджан потича към ЕС

Нов коридор за доставка на природен газ от Азербайджан потича към ЕС

В София бе подписан меморандум за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС

Той е убеден, че подписаният меморандум открива нови възможности, ще доведе до повишаване на капацитета на газопреносната мрежа между държавите и вдига нивото на амбициите. Вече започваме да говорим за други още по-важни проекти и за пренос на енергията на бъдещето - зеленият водород, защото имаме всички основания да го направим, подчерта Радев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че подписването на меморандума е една много навременна стъпка за осигуряването на диверсификацията на природен газ. Доставките на природен газ от Азербайджан е проект, който ще допринесе за доставките на газ до Европа, посочи Алиев и добави, че България и Азербайджан са две приятелски страни, а не само партньори. С подписването на меморандума ще има по-голяма сигурност и газ до повече страни в Европа. Азербайджан е надежден партньор на Европа не само в областта на енергетиката, но и в други области, каза държавният глава. Азербайджан подписа с още 9 други европейски държави стратегическо партньорство, което по думите на Алиев е важно за бъдещето.

Днес газ от Азербайджан се доставя до Грузия, Турция, Италия, България и Румъния. До края на 2023 г. ако всички междусистемни връзки са налице газ ще бъде доставян и до Унгария, и до Словакия, изброи Илхан Алиев. Той се надява Азербайджан да увеличи доставките си на природен газ до още 10 държави, като азерите преговарят и с Албания за местна системна връзка.

Алиев подчерта, че солидарността играе много важна роля в диверсификацията на газ. Природният газ не е само енергиен продукт, а Азербайджан е надежден партньор за доставката на твърдо гориво, изтъкна президентът. "Сега е моментът, в който може да преначертаем картата на Европа, надявам се много скоро да постигнем плановете си", каза в заключение Илхам Алиев.

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Нови пазари за синьото гориво