В присъствието на президентите на България Румен Радев и на Азербайджан Илхам Алиев в София бе подписан меморандум по инициативата Solidarity Ring за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС.

Меморандумът бе подписан от министъра на енергетиката на Република България Росен Христов, от министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че глобалните предизвикателства изискват глобални усилия. Няма значение колко е мощна икономиката на една държава, всеки трябва да допринесе за енергийната сигурност, настоя Христов и благодари на президентите за стабилната платформа и възможността да се ускори процесът по подписване на меморандума. Енергийна сигурност никога не може да бъде постигната в една държава, а за да има енергийна сигурност, тя трябва да бъде в целия регион и в цяла Европа, подчерта българският енергиен министър.

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Радев: Интерконекторът променя енергийната карта на Европа

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов добави, че Азербайджан е надежден партньор на ЕС и важен партньор в процеса на диверсификация на природен газ. Задълбочаването на партньорството в областта на енергетиката подпомага амбициозните цели за декаробнизация, каза той.

Министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов обясни, че от днес вече ще има нов път за природен газ, който се доставя от Азербайджан за ЕС. Новият меморандум за сътрудничество е една огромна стъпка за реализиране на новата инициатива, която от своя страна ще създаде нови пазари за природен газ, посочи Шахбазов. Той се надява Азербайджан да се установи като надежден партньор. В контекста на днешните обстоятелства и подкрепата на ЕС за подобни инициативи е знак за необходимостта от разнообразяване на маршрутите и пътищата на природен газ, обясни той.

Шахбазов добави, че Азербайджан осигурява допълнителни количества от алтернативни източници, насочени към европейските държави.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заяви, че диверсификацията на природен газ е важна за Унгария. Той разбира усилията за диверсификацията да може да разчита на повече източници, а не единствено промяна на географската промяна. Решаването на енергийната криза в Европа е да се докара повече газ, от повече ресурси и от повече маршурти, каза Сиярто.

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Нови пазари за синьото гориво

Той разчита на разработването на газовата инфраструктура в Европа. Ако няма солидарност и европейско финансиране, държавите от Централна Европа няма да имат шанс да получат значителни количества газ от Азербайджан, изтъкна Сиярто, който се надява Унгария да може да разчита на азербайджанския газ като част от енергийния микс.

Министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску добави, че сътрудничеството и солидарността е това, което води държавите напред от година насам. За момента всичко е наред, но трябва да се мисли за бъдещето и новите предизвикателства, пред които страните ще бъдат изправени през предстоящата зима, коментира Попеску. В момента сме изправени пред големи проблеми и кризи, но заедно можем да намерим решение, сигурен е енергийният министър на северната ни съседка - Румъния.

Министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман заяви, че подписването на меморандума е ясен политически сигнал за нов коридор за доставки на природен газ от Азербайджан. Словакия е готова да модернизира газопреносната си мрежа, за да могат да поемат обемите от синьо гориво от Азербайджан, увери Хирман. Той е сигурен, че с подписването на меморандума за сътрудничество за доставката на природен газ се дава добър сигнал към ЕС.

"Азерите са дългосрочен, справедлив и надежден партньор за доставка на газ. Следващите десетилетия ще докажат надеждността на азерския партньор и ще навлезем в една нова ера на сътрудничество между държавите", категоричен бе Карел Херман.

Азербайджан бързо и евтино доставя газ, доволен е Румен Радев

Азербайджан бързо и евтино доставя газ, доволен е Румен Радев

Днес азерски газ се доставя до Грузия, Турция, Италия, България и Румъния