Предизвикателството пред следващото правителство ще бъде страната ни да не се превърне само в потребител на газ, а да запази ролята си на транзитен център.

Това предупреди служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на редовния парламентарен контрол в отговор на въпрос за становището на страната ни по антимонополното дело, започнато срещу Газпром от страна на ЕК. Въпросът бе зададен от народните представители от левицата Жельо Бойчев и Таско Ерменков.

Жельо Бойчев обърна внимание, че в срок до 4-ти май страната ни трябва да представи своето становище. Министър Павлов посочи, че становищата на трите енергийни дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Български енергиен холдинг са готови и ще бъдат депозирани в ЕК в началото на следващата седмица.

За обща доставна цена на газа за ЕС от "Газпром" настоява АИКБ

За обща доставна цена на газа за ЕС от "Газпром" настоява АИКБ

Индустриалците настояват България да подкрепи ЕК за задължителност на петте ангажимента, поети от "Газпром"

Той увери, че дружествата са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация от страна на ЕК. Днес се провежда видеоконфернтна връзка с антимонополната комисия.

Министърът припомни, че на 16-ти март ЕК публикува съобщение, с което кани всички заинтересовани страни да представят коментари във връзка с образувано дело срещу Газпром за нарушаване на правилата на конкуренция и изрази надежда такива становища да депозират не само държавните дружества, но и представителите на бизнеса. По думите му, срокът от 7 седмици изтича на 4-ти май.

Комисията счита, че "Газпром" е имал господстващо положение и е прилагал нелоялна ценова политика спрямо България, Естония, Латвия, Литва и Полша, като е определял цени значително по-високи от конкурентните цени на газ в Европа.

Предстои ЕК да вземе решение дали да приеме мерките, предложени от Газпром, или да прекрати производството. Министър Павлов посочи, че предложените ангажименти пряко засягат БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и уточни, че "Булгаргаз" има сключен договор с Газпром до 2022 г., а Булгартрансгаз - до 2030.

Министър Павлов остави на парламента въпроса с „Газпром“
Обновена

Министър Павлов остави на парламента въпроса с „Газпром“

Огнян Герджиков покани експерти на среща в Министерския съвет

По думите му, ако предложените ангажименти от страна на Газпром бъдат приети, то на двете дружества им предстоят сериозни преговори. По думите му, наред с положителните страни ангажиментите създават рискове пред страната.

Павлов визира необходимостта от допълнителна информация относно Газпром за намерението да променя точката на доставка на газ Негру вода с друга гранична точка. По думите му, ако това се потвърди, то за сигурността е важно да има яснота как ще бъдат гарантирани количествата за България.

Павлов бе категоричен, че е необходимо да не създават предпоставка за изолиране на страната от транзита на газ, така че България да не отстъпва от ролята си на разпределителен център в региона.