Създаването на енергиен съюз е предизвикателство пред ЕС. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на конференцията „Либерализацията на енергийния пазар и новите тенденции в сектора”.

Шефът на КЕВР бе принуден да прескача от събитие в събитие, тъй като по странно стечение на обстоятелствата в хотел Балкан – зала срещу зала, се провеждат едновременно два сходни по тематика енергийни форума.

Според него този съюз би дал нови възможности на потребителите.
Създаването на европейски Енергиен съюз е в интерес на България, убеден е Иванов, като това ще доведе до положителни резултати за българските потребители и до по-поносими цени.

По темата с природния газ, Иванов коментира: „България продължава да бъде като един енергиен остров в ЕС с един единствен доставчик. Нямаме реален собствен добив на природен газ, нямаме и реверсивна свързаност със съседните страни.”

Шефът на КЕВР посочи, че преди време е имало тежка диспропорция в сектор Енергетика, но либерализацията на енергийния пазар, по мнението на шефа на регулатора, няма да се случи бързо.

Иван Иванов открои, че една от основните задачи на КЕВР е ясната и прозрачна регулаторна рамка. Той настоя за мерки за защита на енергоуязвимите потребители.

Според него след създаването на Енергийната борса, трябва да се създаде ликвидност на тази борса. По мнението на Иванов до 2030 г. трябва да имаме 15% енергийна свързаност, като в момента тя е 11%.