Мярката от 25 ст. за литър е лобистка. Тази позиция изрази пред БиТиВи министърът на икономиката Никола Стоянов.  С тази мярка, по думите му, се подпомагал "Лукойл". Подкрепата обаче продължавала, защото гражданите свикнали с нея.

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Интензивният диалог дава резултат, доволен е Христо Алексиев

В 7-дневен срок след обнародването на Закона за корпоративното подоходно облагане "Лукойл" ще внесе 100 милиона лева в хазната, както бе обявено на съвместния брифинг на държавата и компанията. Защитаваме интереса на българските граждани и българските компании, изтъкна министър Стоянов.

България днес е обезпечена с газ, доволен е той. Министърът не очаква да се наложи да се дават компенсации за газа. В рамките на този бюджет са заложени мерки за подпомагане на най-бедните. Хората с доход до 1000 лева ще получават помощ. Тя ще включва ваучери за транспорт. Целта ни е до 1 януари да влязат в сила, каза Стоянов.

Не сме във война, увери той. Това, което даваме на Украйна е това, което им е нужно. Самият министър не е разрешил директен износ за Украйна от нашата индустрия.

Даваме на на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси

Даваме на на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси

Конкретният списъкът ще бъде оповестен съвсем скоро, обяви икономическият министър

Припомняме, че от 1 януари 2023 година "Лукойл" прехвърля дейността си изцяло у нас и ще отчита приходите си изцяло в България. Това бе обявено в края на ноември на брифинг в Министерски съвет на вицепремиера по икономическата политика Христо Алексиев. Компанията вече ще плаща печалбата си в България, а не както досега - в Холандия и Швейцария. 

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това каза на 2 декември Стоянов.  Стоянов уточни тогава, че предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение на парламента. Той посочи също, че министърът на отбраната Димитър Стоянов е предоставил списък с въоръжението, което може да предостави страната ни спрямо възможностите на Българската армия. По думите на икономическия министър списъкът ще бъде оповестен съвсем скоро.