Всички страни членки на Агенцията за ядрена енергия са подкрепили кандидатурата на България за членство от 1 януари 2021 г. Това стана ясно от телефонен разговор между енергийния министър Теменужка Петкова и генералния директор на Агенцията (АЯЕ) на ОИСР Уилям Магууд.

Решението за членството ни беше взето от правителството в края на 2019 г. След подкрепата за страната ни от страните членки на АЯЕ предстои Съветът на ОИСР също да вземе решение.

Петкова подчерта, че за България ядрената енергия играе важна роля за осигуряване на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

По нейни думи през изминалите над 40 години АЕЦ "Козлодуй" е стожер на българската енергетика, осигуряващ повече от 30% от националното производство на електроенергия. Тя запозна г-н Магууд с процедурата за реализация на АЕЦ "Белене" и изтъкна, че страната ни разглежда проекта като дългосрочно решение за осигуряване на надеждна енергия на достъпни цени и за гарантиране сигурността на енергийните доставки в целия регион.

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР са у нас

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР са у нас

В рамките на визитата предстои и посещение в АЕЦ "Козлодуй"

Двамата обсъдиха и проекта за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ. Целта на проекта е да обедини страните от региона на Централна и Източна Европа, които имат интерес от развитието на ядрената енергия за мирни цели. Очертани са четири приоритетни области на бъдещо сътрудничество в рамките на инициативата - анализ и развитие на дългосрочната енергийна надеждност, управление на радиоактивни отпадъци, ефективна комуникация с обществеността и развитие на инфраструктурата и образованието за иновации. Петкова посочи, че страната ни проявява интерес за участие в последните три от тях.

От своя страна Уилям Магууд представи настоящата ситуация относно безопасната експлоатация на атомните централи по света и как ядреният сектор се представя по време на кризата с коронавируса.

През последните месеци АЯЕ е направила проучване за това сред държавите членки, като изводът, до който е достигнала, е, че атомните електроцентрали са изключително надежден и стабилен източник на енергия.

България кандидатства за членство в Агенцията за ядрена енергия към ОИСР

България кандидатства за членство в Агенцията за ядрена енергия към ОИСР

Присъединяването ни към ОИСР е важен национален външнополитически приоритет