Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония "ГА-МА" АД подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил - Жидилово. Така Република Северна Македония ще получи възможност за диверсификация на газовите доставки.

Документът бе подписан в присъствието на министъра на енергетика Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси.

След подписването на споразумението директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви, че то е плод на дългогодишен труд и един момент, в който Република Северна Македония ще има допълнителна възможност за диверсификация на източниците и на доставчиците на природен газ. Северна Македония ще може да се възползва от втечнен газ от нашите съседни държави и възможността да съхраняват природен газ в газохранилището на "Булгартрансгаз".

Това е една от стъпките, които са начертани като пътна карта в отношенията между двете държави, каза още Малинов.

От своя страна изпълнителният директор на "ГА-МА" АД Александър Арсич добави, че с подписаното споразумение се поставя нова интерконтинентална точка между двете държави. С този договор Северна Македония добива либерализация на пазара на природен газ. Това е исторически ден между двете държави за един по-евтин природен газ, каза още Арсич.

Коридор №8 носи добавена стойност за развитието на целия регион, убеден Донев

Коридор №8 носи добавена стойност за развитието на целия регион, убеден Донев

Според премиера е жизнено необходимо да си осигурим пътища за доставка