Българската независима енергийна борса заработи. Първите нейни стъпки обаче ще са само в тестови режим, а от началото на следващата година се очаква тя да „проходи” и в реални условия.

Като старт на борсата бе направена демонстрационна сесия за това как точно работи тя, като в нея участват съществуващи, регистрирани и сертифицирани търговци на електроенергия.

Въпреки това обаче все още не могат да се направят анализи на резултатите за това в каква посока ще върви енергийната ни борса и как тя ще се отрази на сектора.

За да проследят демонстрацията първия ред заеха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

„Със старта на българската енергийна борса се прави решителна стъпка на преминаване от административно определените цени на електроенергията към тяхното борсово определение”, обясни шефът на енергийния регулатор. По думите му това ще даде възможност цените да имат своето реално изражение, защото колкото и прецизно и справедливо да се определят едни цени административно, те винаги остават с различния.

Като друг плюс на новата ни енергийна борса Иванов посочи факта, че вече има условия за прозрачност на процедурите на самата търговия и равнопоставеност на енергийната борса.

„Чрез борсата ще бъдат изсветлени голяма част от договорите за изкупуване на електрическа енергия”, убеден е председателят на КЕВР. Той вярва също и че на борсата енергийните дружества и търговците ще се дисциплинират.

„Българската електроенергетика се приближава с още една крачка до общоевропейския енергиен пазар, което ще стане със свързване с борсите на други страни”, каза още Иван Иванов.

Шефът на регулатора реши и да изпрати конкретно послание на старта на енергийната борса, а именно: „Както когато едно дете прохожда, трябва да бъде насърчено, за да може да стъпи здраво на своите крака, по същия начин отправям апел към енергийните дружества и към търговците да вземат участие в борсата, да осигурят нейната ликвидност и тя да стане един важен елемент от българската енергетика”.

„Ние не сме създали борса, която да работи само с държавни дружества”, прикани и шефът на БЕХ. Той увери, че това ще е борсата за всеки един производител и търговец на електроенергия. „Ние отгледахме едно дете, което сега трябва да започне да ходи”, се включи в тона на Иван Иванов и Коен.

Той призова да не се правят все още заключения дали борсата е ликвидна или не, защото това създава напрежение. „Нека да оставим спокойно тя да започне своята работа, ние сме поели ангажименти борсата да бъдат ликвидна и да има предлагане на достатъчно енергия”, увери Коен.

„Държавните енергийни дружества ще участват на българската енергийна борса през първите пет години, за да може да има ликвидност на борсата. Това е периодът, в който ще се развие борсовият пазар”, успокои от своя страна и министърът на енергетиката.

Петкова определи днешния ден като „поредния хубав ден за българската енергетика”. Енергийният министър напомни, че приоритет за правителството е достигането до пълна либерализация на енергийния пазар у нас. „Ние много стриктно следваме и изпълняваме това, защото е правилната посока, в която трябва да се развива българската енергетика”, увери министър Петкова.