Правителството прие на заседанието си днес промени Разпореждане № 2 от 2023 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. Те касаят разпределението на печалбата на "Български енергиен холдинг" (БЕХ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

БЕХ трябва да разпредели и внесе изцяло като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години, отчетена по годишния му финансов отчет за 2022 година. Освен това холдингът ще разпредели и ще внесе дивидент в размер на 800 000 000 лв. въз основа на приетия и одитиран междинен финансов отчет за първата половина на 2023 година. Разпределеният дивидент трябва да бъде внесен от "Български енергиен холдинг" до 31 юли 2023 г.

Решението е част от мерките за запазване на стабилността на публичните финанси и постигане на бюджетно салдо с дефицит до 3% в рамките на критериите на Пакта за стабилност и растеж, във връзка с присъединяването на страната ни към Еврозоната.

Във ВМЗ-Сопот плашат с протести, ако им вземат печалбата за 2022 г.

Във ВМЗ-Сопот плашат с протести, ако им вземат печалбата за 2022 г.

Предложението е залегнало в проекта за бюджет

От МС уверяват, че разпределянето и внасянето на средства като дивидент за държавата няма да се отрази негативно на финансовата стабилност на холдинга и на дружествата от Групата на БЕХ и не поставя под риск отрасъл "Енергетика".

От правителствената информационна служба обясняват още, че днешното разпореждане е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент.