КНСБ и КТ "Подкрепа" във ВМЗ - Сопот не са съгласни държавата да прибере 100% от печалбата им за миналата година, съобщава БНР.

Предложението е залегнало в проектобюджета, който се очаква в близките дни депутатите да дебатират на първо четене.

Двата синдиката в държавната оръжейница са изразили несъгласието си в писмо, изпратено до премиера Николай Денков, министъра на икономиката Богдан Богданов и председателя на Съвета на директорите на ВМЗ Ивайло Кънев.

Отчисляването на 100% от нетната печалба за 2022 г. на практика ще обезкърви предприятието, предупреждават синдикатите.

Те посочват, че инвестиционната програма за модернизиране, разширяване на производствения капацитет и ремонтиране на сградния фонд с цел подобряване на условията на труд ще трябва да бъде прекратена. Отбелязва се, че вече са поръчани и авансирани машини и съоръжения, които няма да могат да бъдат изплатени, а за неизпълнението на договорите ще се начисли неустойка.

Синдикатите настояват да се преразгледа разпореждането по отношение на ВМЗ - Сопот и предупреждават, че в противен случай са готови на протестни действия.

Съгласно отчетите на ВМЗ печалбата за първото тримесечие на 2023 г. възлиза на близо 40 млн. лв., а за съответния период на миналата година е отбелязана загуба от над 1,6 млн. лв. Персоналът в дружеството е увеличен от 3623 души през 2022 г. на 3939 работници през настоящата година.