Комисията по енергетиката изслуша кандидатите за обновяване състава на КЕВР. Комисията се обновява с двама членове със стаж в областта на енергетиката и водоснабдяването.

Изслушването премина без въпроси към кандидатите за членове на КЕВР от страна на депутатите.

Миньорите протестират за по-висока цена на въглищата

Миньорите протестират за по-висока цена на въглищата

Да не се ликвидира добива на въглища

Александър Йорданов, предложен от ПГ "Обединени патриоти", заяви в своето експозе, че актовете на КЕВР стават все по-устойчиви. Като недостатък в дейността на КЕВР той посочи липсата на механизъм за последващ контрол при сделките и дали те са осъществени в обхвата, в който КЕВР е разрешил. По думите му е редно да се помисли в законово отношение дали могат да бъдат разширени правата на КЕВР.

Георги Златев, предложен от ПГ "Воля", коментира, че дейността на комисията се осъществява въз основа независимост, безпристрастност, професионализъм, публичност, прозрачност. По думите му, ако преди няколко години основният въпрос е бил стабилизирането на НЕК, то сега на дневен ред е либерализацията на енергийния сектор и стратегическите приоритети в тази област. По думите му е необходимо изготвяне на методика за прогнозната цена в зависимост от вида производство. По отношение на контролните функции на КЕВР, той отбеляза, че е необходимо повишаване на капацитета на комисията.

Евден Николов, също кандидат предложен от ПГ "Обединени патриоти", отчете, че от 2015 г. законодателят си е свършил чудесно работата с промените, които тогава са направени, включително установяване на независимост на комисията. Комисията има много добре разписани правомощия в Закона за енергетиката, заяви Николов.
Той подчерта, че решенията, които КЕВР взима, следва да са в интерес на потребителите. По думите му КЕВР е призван да бъде и справедлив и адекватен арбитър при спорове, възникнали в сектора. "Предстоят доста интересни неща предвид вече работещата енергийна борса, включените допълнителни производители пет мегавата, промени, които ще доведат до подобряване на ликвидността на борсата", коментира още той.

Пенка Трендафилова, кандидат на ПГ на "Воля", коментира основните предизвикателства, които стоят пред комисията. По думите й секторът водоснабдяване е недооценен по важност както в самата комисия, така и в други институции. Тя припомни пред депутатите, че Световната здравна организация определя водата като жизнено важна услуга. "Тези услуги се предоставят от търговски дружества, които гонят икономическите си интереси. ВиК операторите - към днешна дата имат основна грижа и цел да покрият текущите си разходи. Причините са много. Многократно подценената стойност на материалните активи, с които оперират дружествата е една от тях", посочи Трендафилова. По думите й същевременно ВиК операторите са отговорни за обекти част от критичната инфраструктура на страната и обекти на националната сигурност. Те трябва да осигурят качествена услуга на социално поносима цена. Трендафилова посочи, че съществува вероятност за отваряне на процедура за преразглеждане на цените, което по думите й би породило напрежение. Като проблем тя открои факта, че КЕВР все още не може да пристъпи към разглеждане на ценови модели и бизнес планове на ВиК оператори.

"Считам, че КЕВР освен да контролира, трябва и да подпомага операторите. До момента това не се случва", констатира Трендафилова. Тя изказа и тревога във връзка с факта, че бизнес плановете на редица дружества са били връщани многократно за преработка, така се стигало до ситуацията, в която контролираните сочат пропуските на контролиращите.

Според Трендафилова експертният потенциал на дирекцията по водоснабдяване не е на ниво и работата може да се подобри.

"Личното ми убеждение, че КЕВР работи в интерес на хората. Това не е орган, чиято цел е единствено и само повишаване на цените. Не се възприема ролята на регулатора като балансьор. Считам, че е необходимо да се работи в тази област за повишаване на общественото доверие".

Ремзи Осман, кандидат на ДПС изтъкна, че юридическият прочит в предварителната и заключителна част по време на обсъжданията при вземане на решение има съществено значение.

КЕВР постигна тези цели за независимост. В началото имаше леки разминавания. КЕВР е част от изпълнителната власт, но е орган избран от НС и е независим. Като проблем той изтъкна факта, че ценовите решения почти винаги са с няколко години назад - това изисква внимателна преценка на юридическия екип в комисията при връщане от страна на съда.

"Юристът трябва да бъде активната страна в комисията. Това не изключва членовете на колективния орган. Решенията на съда винаги са със съответни указания, но има казуси , когато юристът трябва да вземе решение. В обществото има мнение, че КЕВР не изпълнява решенията на съда. Последните три години КЕВР няма отменен нормативен акт. Това е заслуга на целия колектив", отбеляза той.

Кандидатът на ДПС изтъкна още, че през 2017 КЕВР има 778 съдебни заседания, а през 2016 г над 2 400 съдебни заседания, които юристите следва да координират.