Около 400 миньори излязоха на протест в столицата. Те са категорични - не искат да се ликвидира добива на въглища и произвеждащата се от него електроенергия.

За това се обяви и синдикалният лидер на миньорската федерация от КТ "Подкрепа" Владимир Топалов. Той заяви, че за 1 тон горивен материал цената е 17.50 лева. Топалов настоя цената да се вдигне с 15% до месец октомври, или с около 2 лева.

АИКБ: Спрете кражбите и не вдигайте цената на въглищата

АИКБ: Спрете кражбите и не вдигайте цената на въглищата

Поскъпването на въглищата ще оскъпи тока, предупреждават работодателите

Ако в крайна сметка се стигне до ликвидиране на въгледобива у нас, по този начин инвеститорите ще се откажат от целия бранш и това ще е в пряко нарушение на инвестиционната програма, натърти синдикалистът.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че този проблем не трябва да се решава за сметка на мините в страната. Той добави, че 40% от електроенергията на България се произвежда от "Мини Марица-изток". По думите му това е чисто българската енергия.

Шествието на миньорите продължава. Очаква се протестиращите да преминат през улица "Княз Александър I", след което да продължат по булевард "Дондуков" до сградата на КЕВР. Крайната дестинация на протестиращите е Министерството на енергетиката.

С освирквания и викове "убийци", се стигна до напрежение и сблъсъци пред министерство на енергетиката между протестиращи миньори и служители на реда.

Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, това ще предизвика поскъпване по цялата верига на производството, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от "Мини Марица-изток" ЕАД. Министър Петкова припомни значително подобреното финансово състояние на дружеството, след като през 2014 г. не са достигали и средства за заплати.

По отношение решението за цената на въглищата, енергийният министър смята, че преди всичко трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Министър Петкова се ангажира през следващата седмица да посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи.