Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов заяви, че няма, нито в миналото е имал фирма в България или в чужбина, съобщиха в мейл до медиите от атомната електроцентрала.

Повод за неговото изявление са тиражираните в публичното пространство твърдения на независимия депутат Георги Кадиев, че изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” има офшорна фирма и че срещу него е подаден сигнал за корупционни практики.

В съобщението се казва:

Аз, Димитър Ангелов, не разполагам нито в момента, нито съм разполагал в миналото с фирма било то в България или в чужбина.

Разпространените в медиите копия от документи по никакъв начин не доказват собственост или наличие на участие в собствеността под каквато и да е форма на мое име. Това може да бъде установено от всеки, който направи съответната проверка.

Най-отговорно заявявам като директор на АЕЦ „Козлодуй“ (в периода от септември 2014 г. до юли 2016 г. и в периода 2009 – 2010 г.), че твърденията за корупционни практики в атомната централа не отговарят на истината.

От досега извършваните в Дружеството регулярни проверки от компетентните институции няма нито една с констатации за корупционни практики.

Досегашният ръководител на атомната ни електроцентрала заяви, че там стриктно се спазва действащото в Република България законодателство във всички сфери на дейност. Решенията, които се вземат за възлагането на обществени поръчки, предварително се одобряват от Съвета на директорите на Дружеството и/или от Съвета на директорите на БЕХ ЕАД.

Той уверява, че процедурите се провеждат в съответствие със Закона за обществените поръчки.

"До последния ден, в който съм изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, а и след това, ще продължа да отстоявам градения с десетилетия заслужено висок авторитет на ядрените енергетици на България и на нашата атомна централа, включително и сред международната професионална общност", допълва Димитър Ангелов.