Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до президента Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Наредба 2 за регулиране на цените на природния газ.

С тревога научаваме, че КЕВР възнамерява най-евтиният газ по договорите на "Булгаргаз" ЕАД да бъде продаван само на регулирания пазар - на топлофикациите и газоразпределителни дружества, алармират работодателите. Според тях това означава, че скъпият газ остава за бизнеса. Подобно действие поставяло бизнеса в затруднено положение.

Васил Велев: КЕВР да не прави кръстосано субсидиране на евтиния газ към топлофикациите

Васил Велев: КЕВР да не прави кръстосано субсидиране на евтиния газ към топлофикациите

Подобен ход щял да обрече индустрията на затваряне

Българската индустрия се противопоставя на това лобистко решение, заявяват от АОБР. Дългосрочните договори са сключени в полза на обществото, от което икономиката е неразделна част, се изтъква още в писмото до държавния глава.

Всички блага по договорите трябвало да се разпределят между всички. Реализирането на намерението за разделяне на доставките ще е във вреда на цялото общество, тъй като ще доведе до по-скъпи стоки и безработица, предупреждават работодателите. Освен това неяснотата по дългосрочния договор с "Газпром" поставял енергийния пазар с несигурност.