При бизнеса няма привилегировани потребители. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев пред БНТ.

Велев обясни, че това, което е сигурно, че трябва служебното правителство да се стреми миксът от газ, който внася "Булгаргаз" да бъде на по-добри цени. Това е постижимо и натам трябва да бъдат насочени усилията и трябва да бъде предотвратени желанието на КЕВР да направи кръстосано субсидиране като насочи евтиният газ към топлофикациите и бита, посочи той.

Той уточни, че ако евтиният азерски газ се насочи за октомври месец към топлофикационните дружества, там цената на мегават час за газа ще бъде 60 лева, а за индустрията, цялата преработваща промишленост, за торовете и стъклопроизводството, ще е 335 лв. Това е абсолютно безумие и обрича индустрията на затваряне и ако така продължим, ще изнасяме в други страни, предупреди Велев.

Едно такова дискриминиране и изхвърляне на индустрията само на спот пазара би довело до много рязка загуба на конкурентоспособност. Ще има евтини сметки за парно, няма да има заплати, с които да се платят, изтъкна Велев.

Той добави, че топлофикациите имат много неритмична работа през лятото и зимата, докато индустрията и зиме, и лете употребява едно и също количество газ. Велев се надява идеята на КЕВР да не се реализира, защото е пагубно и абсурдно, такава практика няма никъде по света - навсякъде индустрията ползва по-ниските цени.

Той посочи, че в момента има сбъркан пазар на електроенергията.

Васил Велев: Таван на руския газ ще влоши пазара

Васил Велев: Таван на руския газ ще влоши пазара

АИКБ очаква евтин азерски газ след откриването на интерконектора с Гърция