Работодателските организации съобщават за скандален търг, обявен от "Булгаргаз" с начална цена от 380 лв./MWh. За него сигнализират в писмо до президента Румен Радев и министър-председателят Гълъб Донев.

От АОБР са възмутени, тъй като и при цени от порядъка на 300 лв., каквито са в момента бизнесът не издържа, а и те не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ, който дори не е дошъл у нас.

"Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата", пишат работодателските организации. Те са сметнали, че ако вземахме заявените количества от "Газпром експорт", при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. Вместо това се търси газ, неизвестно от къде, на цени 1,5 пъти по-високи.

Купуваме руски газ само ако не подсигурим достатъчно евтин друг

Купуваме руски газ само ако не подсигурим достатъчно евтин друг

Всички трябва да помислят добре дали е по-добре да имаме евтин газ или скъп газ

Подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства - от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика.

Работодателите са възмутени и че политици и брокери се упражняват ежедневно в публичното пространство с тезата, че нямаме нужда от газ, че пазарът бил свободен и прочее. "Газът е "футболът" днес - всички разбират от него. До онзи ден ни обещаваха четири пъти по-евтин газ, август е два пъти по-скъп спрямо април. А зимата идва утре."

АОБР настояват подобни скандални действия да бъдат прекратени, а Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения.