38 населени места на територията на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение" остават без електричество към 15.30 часа. Това съобщават от Министерство на енергетиката. Засегнатите клиенти са 8000.

Отстранени са всички аварии на територията на "ЧЕЗ Електроразпределение" и на "EVN - Електроразпределение".

Топлоподаването в Перник се очаква да бъде възстановено към 19.00 часа.

По-рано от ЧЕЗ предупредиха, че големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление.

В тази връзка те отправиха няколко съвета към гражданите, за да се избегнат авариите заради претоварване на мрежата. От дружеството препоръчаха климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това щяло да осигури постоянна температура в дома и нямало да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути.

Експертите съветват по-ефективно да се използва остатъчната топлина от електроуредите в дома като фурна или котлон.

Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18.00 и 22.00 часа създава опасност от претоварване на мрежата. От ЧЕЗ обръщат внимание, че уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип "духалка" консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че поради постоянни навявания от сняг шофьорите трябва да се движат с повишено внимание на автомагистрала "Тракия" от км 93 до км 97 в района на с. Мало Конаре. Скоростта на движението да се ограничи на 80 км/ч.

Заради ниска видимост и за почистване на пътното платно от снегонавяване е ограничено движението по път II-81 Вирове - Лом. По път I-9 Обзор - Слънчев бряг (Обзорски Проход) отпада ограничението за товарните автомобили над 12 т с вериги.

Минути преди 17.00 часа е възстановено движението по път I-2 Разград-Русе, в посока Русе, за тежкотоварни над 12 тона. Задължително да се движат с вериги. Леките автомобили се движат без ограничение.

Възстановено е движението по път II-29 Варна-Добрич, като остава забраната за МПС над 12 тона.

Път II-81 Вирове-Лом, в област Монтана, е отворен само за МПС до 12 тона