1,5 млн. куб. метра газ повече купува „Булгаргаз” от „Газпром” средно на ден, за да може да компенсира спрените доставки за „Овергаз”. Това обяви пред БНР ръководителят на международния отдел на газовата компания „Булгаргаз” Кирил Мицев.

Той обясни, че точните количества на закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца. Предстои също да бъде изяснено дали тези количества ще струват по-скъпо.

Мицев посочи, че „Булгаргаз” е платила авансово на база договори. Дружеството ще инициира и проведе преговори с „Газпром Експорт” за неприлагане на санкциониращи мерки, съгласно договора. По думите на Кирил Мицев, това ще се случи най-вероятно след 11 януари, когато в Русия свършват празниците и почивните дни.

Запитан какви количества тегли в момента „Булгаргаз” от газохранилището в Чирен и дали то е било предварително планирано, Мицев заяви, че от 1 януари се теглят по 3 млн. куб. м средно на ден. „Булгазгаз” е предвидил 90 млн. добив за месец януари и няма намерение количествата да бъдат увеличени.

Кирил Мицев коментира, че ако „Булгаргаз" може да купи от „Газпром", ще го направи. Повече от предварително предвиденото от Чирен обаче няма да бъде теглено.