Заради ремонта на газопровода "Турски поток" в края на юни доставките по това трасе ще бъдат прекъснати за седмица, което ще доведе до недостиг на газ в региона и повишаване на цените на синьото гориво у нас. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, цитиран от БНР.

Той увери, че дружеството ще осигури доставките на природен газ за въпросния период и напомни, че и повече от месец се водят преговори с "Газпром" доставките да бъдат извършвани по алтернативно трасе през Украйна и Румъния, използвано успешно по време на ремонтните дейности на "Турски поток" през 2020 г.

По-скъп природен газ за юли прогнозира "Булгаргаз"

По-скъп природен газ за юли прогнозира "Булгаргаз"

Цената ще стане 44,72 лв./MWh и то без в нея да са включени цените за достъп, пренос, акциз и ДДС

Павлов посочи и че "Булгаргаз" води преговори с други доставчици за осигуряване на необходимите количества на приемливи цени. Той прогнозира, че тези доставки ще се отразят на цената на газа за юни като повишение, тъй като се очаква те да бъдат доставени на спотцени. Все още обаче не може да се каже какво ще бъде отражението им в цената, тъй като преговорите не са приключили.

Окончателното решение за цените на газа ще бъде взето на 1 юни.

Предложението природният газ да поскъпне с близо 13% от юни ще бъде обсъдено в КЕВР. Разчети обаче са правени преди две седмици, като през този период цените на европейските борси са продължили да растат. По тази причина увеличението от следващия месец може да е още по-голямо.