Омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев сигнализира за нова практика на EVN, при която от месец ноември доставчикът на електроенергия за предоставянето на промишлен ток вече иска аванс, в размер на 50% от предходната сметка.

До това становище стига Стамболиев след като получава жалба от жител на Бургас, собственик на къща с Акт 15, поради който гражданинът е принуден да заплаща ток по цени като за промишлена електроенергия.

Жалбоподателят констатира, че има издадени две фактури от една и съща дата, една за консумирана електроенергия и една определена като "етапна" на стойност 170 лева. От центъра за обслужване на клиенти обясняват, че от месец ноември EVN въвежда въпросната етапна фактура, която представлява 50% от предходната сметка и трябва да бъде платена с цел доставчикът на електроенергия да има сигурност в нестабилният пазар на енергоресурси. Сумата следва да бъде възстановена следващия месец, когато обаче се издава друга етапна фактура.

Бургаският омбудсман извършва проверка, при която установява, че на сайта на "EVN България Електроснабдяване" е налично известие от доставчика, посочващо новата практика.

Много собственици на имоти, включително ползвани за жилищни нужди, както и други тип имоти- кабинети, офиси и други, не притежават Акт 16 и са принудени да плащат промишлен ток, посочва Тодор Стамболиев, който очаква голямо обществено напрежение особено с идването на зимния сезон.

Вероятно ще има лица, които няма да имат финансовата възможност да платят сметките си и ще бъдат принудени да преустановят работната си дейност, а други ще стоят на студено по празниците, смята Стамболиев. Затова той поставя въпросът пред Омбудсмана на РБ, както и пред Комисията за енергийно и водно регулиране, които да проверят дали решението на EVN е съобразено с изискванията на Закона за енергетиката и Наредбите.

Бургаският омбудсман определя като неморално потребителите на промишлена електроенергия да бъдат принуждавани да плащат предварително за все още неизразходвана ел. енергия. Не е коректно спрямо клиентите особено имайки предвид и без това скъпата електроенергия, допълва още Стамболиев.

Енергийна ефективност: Яж ток на енергоспестяващ котлон и гаси крушката в банята

Енергийна ефективност: Яж ток на енергоспестяващ котлон и гаси крушката в банята

Българите не ядат ток, предупреди Георги Самандов, Росен Христов се обяви за стимули за енергийна ефективност