Държавата да не субсидира, дори скрито, енергийни мощности. Да се освободят възможности за нови възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), поискаха от ПП "Зелените" в позиция, разпространена до медиите.

Загубите в енергийния сектор са над 5 млрд. лева, които ще бъдат осчетоводени като държавен дълг или намален фискален резерв, категорични са "Зелените".

Повод за тяхното становище е изказана преди дни от енергийния министър Теменужка Петкова, че правителството подготвя енергийна стратегия на България до 2030 година, в която ще бъдат включени нови ядрени мощности.

От "Зелените" припомнят по повод думите на Петкова, че последните правителства, включително водените от сегашния премиер Борисов, фалираха енергетиката заради сключването на редица заробващи, скъпи и дългосрочни договори, както и заради кражбите Белене и КТБ (енергийни компании загубиха стотици милиони левове депозити в банката).

Загубите от тези недалновидни контракти надхвърлят 5 милиарда лева. Те се плащат както от потребителите на електроенергия, така и от всички данъкоплатци. Рано или късно те ще бъдат осчетоводени като държавен дълг или намаление на фискалния резерв.

Сега същите тези управляващи ни предлагат да изготвят енергийна стратегия до 2030 година, която отново да включва изграждане на АЕЦ Белене. Няма как да имаме доверие на хора, отговорни за днешното драматичното състояние на отрасъла, се казва в позицията.

Според партийната формация, която се придържа към екологичната политика, стратегията за енергийната и климатичната политика на България, трябва да бъде приета след широки обществени консултации. Това е и изискване на ЕС. Черновата на енергийната стратегия трябва да е готова до края на тази година.

От "Зелените" имат три предложения

Първото е основният принцип в енергетиката да бъде отказ от субсидирането (включително и скритото такова) на каквито и да било мощности в енергетиката. Те предлагат различните видове производители на енергия се конкурират на свободния пазар.

Според виждането им, наличните АЕЦ да поемат бъдещите разходи за извеждане на реакторите си от експлоатация, както и за съхранение на отработеното гориво, е второто им предложение.

ТЕЦ и въглищните централи и мини да са отговорни за замърсяването на въздуха и унищожаването на огромните площи в следствие добива на лигнити. При положение, че цените на ВЕИ падат толкова бързо, е недалновидно България да се ангажира с дългосрочни капиталоемки инвестиции в АЕЦ, пишат екоекспертите.

Последното развитие на пазара на ВЕИ показва, че нови мощности, произвеждащи енергия от вятъра и слънцето не се нуждаят от субсидии, включително в държави със сходен на нашия климат.

"Зелените" дават пример с Испания, където е постигната продажна цена от 4.3 цента на киловатчас. В момента включването на нови ВЕИ мощности към енергийната ни система е практически забранено, именно заради заробващите дългосрочни договори, сключени от предходните правителства, твърдят от формацията.

Освобождаването на пазара за нови ВЕИ, които не ползват държавни субсидии, ще означава шанс за огромни частни инвестиции в енергийния сектор, убедени са от формацията.