Държавните енергийни дружества стриктно изпълняват своите задължения за осигуряване на електроенергия на свободния пазар.
Тези компании са АЕЦ "Козлодуй", "Национална електрическа компания" ЕАД и ТЕЦ "Марица Изток" 2. По информация на НЕК, от енергията, която тя предлага на борсата, ежедневно остават непродадени между 50 и 300 МВт.

Тези данни бяха изнесени по време на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на големите индустриални предприятия по повод твърдения за недостиг на електроенергия на свободния пазар и повишаване на цените, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Стартира Българската независима енергийна борса

Стартира Българската независима енергийна борса

С демонстрационна тестова сесия, която ще бъде открита от енергийния министър

Припомняме, по-рано през деня в пленарна зала депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев обяви, че: "търговци на електрическа енергия рекетират, дерибействат бизнеса в България".

ГЕРБ предупредиха, че търговци на ток рекетират бизнеса

ГЕРБ предупредиха, че търговци на ток рекетират бизнеса

Делян Добрев ги съветва да се върнат на регулирания пазар

Усилията на министерството са насочени към създаване на условия за по-добра конкурентоспособност на бизнеса, което е от полза за цялото общество, подчерта Петкова.

Тя припомни, че за година на индустрията са изплатени 300 млн. лв. от Фонд "Сигурност на Електроенергийната система". Това е държавна помощ по реда на Наредбата за намаляване тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

Министър Петкова поясни, че Министерството на енергетиката не може да регулира цените, които се определят на свободния пазар, като резултат от търсенето и предлагането.

Енергийният министър изрази готовност нейното ведомство да домакинства на среща между представители на КЕВР, както и на търговците на електроенергия. Целта е, ако има проблем, да се идентифицират и всички заедно да положат усилия за разрешаването му, каза Теменужка Петкова. Обсъждането се планира за идната седмица.