Търговци на електрическа енергия рекетират, дерибействат бизнеса в България. За това алармира в парламента депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Тези търговци поставят бизнеса на ръба на фалита, по думите му. Енергията без причина расте с двуцифрени числа на свободния пазар. Този проблем ескалира. Бизнесът, който ползва ток по цени на свободния пазар, наистина е пред фалит, каза Добрев.

До седмица топлофикациите излизат на свободния пазар на ток

До седмица топлофикациите излизат на свободния пазар на ток

КЕВР ще издаде временни правила

Герберът ги съветва да се върнат на регулирания пазар, където цената на тока ще е по-евтина от тази на свободния пазар. Не били предвидени неустойки за рекетьорите, които продават електричество.

Делян Добрев съветва бизнеса да не се поддава на този натиск. 76 лева за мегават часа е цената на регулирания пазар. На свободния скочила до 120 лева, увери той. Оказва се, че преди цената на тока на свободния пазар била по-добра от тази на регулирания. Сега обаче скочила с до 90%. Това прави енергията от тях неизгодна за бизнеса.

ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

Над средното ниво сме по жалби

Това е меко казано безобразие, категоричен бе Добрев. Една шепа енергийни фирми оказвали натиск върху бизнеса, но решението е в регулирания пазар на ток, смята той.