Протестиращите миньори и енергетици, работещи във въглищните ТЕЦ-ове, не откликнаха на поканата от страна на премиера Николай Денков да се явят на разговор в Министерски съвет в следобедните часове на неделния ден.

Въпреки неявяването им планираният предварително брифинг се състоя, но само с представители на едната страна - Николай Денков, енергийният министър Румен Радев и регионалният такъв Андрей Цеков.

"Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика в следващите 20 години. Съгласие, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и нереалистични очаквания. За да има съгласие, трябва да има разговор, не чрез мегафони, а като седнат представителите на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто за всички решение", разочаровано констатира Денков.

Министър-председателят неколкократно подчерта - зад протестите прозират политически интереси.

"Много от исканията днес се основават на невярна и изопачена информация. За съжаление, крайният срок за изпращане на плановете към ЕК съвпадна с началото на кампанията за местните избори. Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местна власт да злоупотребят с опасенията на хората и да ги лъжат с нереалистични очаквания. Възмутително е, че протестите на "Мини-Марица Изток" се организират от водачи на листи за общински съветници."

Денков призова - с протести, блокади и подхранване на политически амбиции решение не може да се намери.

А кои партии стоят зад протестите, попита News.bg - представители на "Възраждане", "Левицата" и "някои други", посочи премиерът, без обаче да влиза в повече детайли.

"Очевидно се виждат знамена на "Възраждане", те са там, както и някои от техните народни представители. Така явно смятат, че ще спечелят популярност за изборите, но те работят срещу хората от регионите. Също така има партийно участие от "Левицата", както и някои други, но тези две може най-лесно да се докажат."

Експерт: ТЕЦ-овете имат бъдеще. Кратко

Експерт: ТЕЦ-овете имат бъдеще. Кратко

Тодор Тодоров: Компенсациите, които държавата предвижда да даде на съкратените работници, са правилен ход, но не на калпак

Имало и доста представители на синдикатите, които са били готови да откликнат на поканата за разговор, но са имали притеснения как това ще бъде прието от протестиращите, посочи премиерът.

Денков подчерта - не виждал какво повече може да направи правителството като компромис. "Ние сме заложили всички основни искания, обсъждани през годините, трябва да се конкретизират конкретните финансови параметри и опасенията на хората за работните им места. Но това става през диалог. Вратата е отворена."

Министър-председателят преповтори и основните точки от плановете на държавата за зелен преход, изказани неколкократно в последните дни. Сред тях са - не се планира затваряне на ТЕЦ- ове и мини, като те ще работят до 2038 година, с предаването на документите към Брюксел преговорите тепърва започват, с плановете за справедлив преход не се поемат конкретни ангажименти, а само се очертава рамка. Стои се зад идеята за създаване на държавно предприятие, което да поеме съкратените работници, а тези, които не пожелаят да постъпят в него, ще вземат до 36 заплати.

Освен това - държавата в последните 4 седмици е привлякла инвеститорски намерения за инвестиции във въглищните региони в размер над 3,5 млрд. лева, които да осигурят над 4300 работни места. В крайна сметка, подчерта Денков - компаниите ще бъдат избирани сред прозрачен и честен конкурс.

Делян Добрев: Ще останем без ТЕЦ-ове и без батерии

Делян Добрев: Ще останем без ТЕЦ-ове и без батерии

Той осъди Плана за справедлив преход и отпадането на дерогацията за руски петрол догодина