Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев говори за проблемите в българската енергетика в интервю за БНР. Той критикува правителството на Кирил Петков за съгласието по Плана за справедлив преход да се намалят въглеродните емисии с 40% на база 2019 г. и да се харчат 3,5 млрд. лева за батерии, които не създават работни места. Според него "Само с две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това."

Той обясни, че "Да намалиш емисиите на половина, означава тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината" и изтъкна, че мините и електроцентралите не биха могли да оцелеят, ако работят само толкова, докато в същото време плащат заплати целогодишно.

"Ние още тогава казахме, че според нас това е била някаква разменна монета - ние да се съгласим да си затворим въглищните централи, ако ни отпуснат пари за батерии. Най-жалкото е, че тази седмица стана ясно, че и батерии няма да има поради други причини", припомни той, и подчерта "хем няма да има батерии, хем няма да има и ТЕЦ-ове".

Продължават пътните блокади на миньорите и енергетиците

Продължават пътните блокади на миньорите и енергетиците

Премиерът Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори

По темата за проекта с фотоволтаиците и батериите, той каза още, че правителството се готви да похарчи 3,5 млрд. лева без търг и без конкурс. "В списъка, който изтече тази седмица, са крайно съмнителни фирми, регистрирани в Люксембург и къде ли не още, на които никой не знае кои са собствениците. Този списък беше грижливо крит в продължение на месеци. Ние го видяхме, когато погледнахме докладната за Министерския съвет, знаете, че това беше точка за МС в сряда, който те отложиха. Управляващите не отричат, че го има този списък, а казаха, че е станала грешка" обясни той и добави, че "Този списък си остана в Плана, те изпратиха Плана със списъка".

Добрев също така осъди отпадането на дерогацията за руски петрол от 1 октомври 2024 г., която според него финансира режима на Путин. "От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл" твърди тои. По думите му "Лукойл" не е внесъл пари във Фонда за енергийна ефективност.

Добрев предлага падане на дерогацията България да купува руски нефт

Добрев предлага падане на дерогацията България да купува руски нефт

От нея печелил единствено "Лукойл", а горивата у нас, все така били надписвани