Горещи спорове в бюджетна комисия, която разглежда държавния бюджет на второ четене днес, настанаха за дерогацията за руския петрол и Лукойл. Предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Дерогацията за внос на руски петрол по море важи до 2024 година. Дотогава бургаската рафинерия трябва да премине към алтернативно гориво.

Бесен съм, сподели Румен Гечев като подчерта, че не го интересуват "някакви геополитически неща". Такова решение ще нанесе милиарди лева загуби за страната. Освен това, по думите му, загуби ще търпим и заради решението да се продадат реакторите на АЕЦ "Белене". Това е крайно антибългарска мярка, категоричен бе той. Предупреди още, че много хора ще останат без работа.

0 лева данък и 0 лева във фонд Енергийна сигурност са внесли "Лукойл" и "Литаско", защити предложението си Делян Добрев. В условията на пазарна икономика дали фирмата е руска или пакистанска няма никакво значение, отговори му Гечев. 12 години вие от партия ГЕРБ не взехте и една стотинка от "Нефтохим", каза червеният депутат.

Припомняме, че преди няколко дни депутатите решиха да се прекрати концесията на пристанище "Рсенец". 

Йордан Цонев от ДПС защити геополитическия вектор. Русия е агресор, Русия нападна Украйна, изтъкна той. Избрали сме геополитическа страна, намираме се в остър геополитически конфликт, обясни още Цонев. Дори и да боли трябвало да стоим на страната на ЕС и НАТО, защото иначе повече боли, отсече той.

От икономическа гледна точка решението е абсурдно, смята и Деян Николов от "Възраждане". България от 30 години я боли, по думите му, а за пореден път сме се навели, критикува депутатът.

Трябва да се гневим за българския потребител, не за руските компании, подчерта Делян Добрев.

Венко Сабрутев от ПП/ДБ смекчи предложението на Делян Добрев и настоя месец след обнародването на закона МС да предприеме действия по проучване на ефектите от отмяната на дерогацията.

Депутатите от бюджетната комисия блокираха обаче предложенията.

Бюджет 2023 е с приета рамка след повече от 3 часа дебати

Бюджет 2023 е с приета рамка след повече от 3 часа дебати

Данъци в средата на годината не се вдигат