Депутатите се заеха с второто четене на Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Този закон урежда контрола за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, както и продуктите получени след преработка на този суров нефт.

Обложиха свръхпечалбите на "Лукойл" и "Литаско"

Обложиха свръхпечалбите на "Лукойл" и "Литаско"

Завиден брой гласове подкрепиха законопроекта на Делян Добрев

Васил Стефанов от ПП отчете задоволство, че политическите разговори са сведени до минимум. Той обаче недоумява защо отпада идеята рафинериите да представят план график за изпълнение на дерогацията. Въвеждали се със закона санкции за неверни декларирани данни. От ПП възроптаха, че санкциите са занижени.

Максималната санкция за първо нарушение при внос на цял танкер руски петрол ще е 60 000 лева.

Депутатите мислят как да намалят цените на горивата

Депутатите мислят как да намалят цените на горивата

За да се окаже дерогацията за руския петрол само в полза на частни търговски субекти

Петър Чобанов от ДПС каза, че сега отговорностите на държавните органи сега били по-ясни. В първоначалния вариант те били твърде високи и имало заплаха при съдебен процес, имало опасност санкциите да не могат да се съберат. Държавата ни е колония, коментира и Цончо Ганев от "Възраждане". Той видя и лицемерие и в политическите партии в парламента.

Законът бе окончателно приет.

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Предлага се забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията