Депутатите влязоха в спорове по първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайъ.

Предлага се забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се предлага режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Предвидени са и административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски.

Цените на горивата са безспорен инфлационен фактор, оказващ огромно влияние върху финансовото остойностяване на редица стоки и услуги от първа необходимост, имащи значение както за стандарта на живот, така и за буквалното физическо оцеляване на големи групи от населението. Липсата на механизъм, който да компенсира (ако не изцяло, то поне частично) колебанията на пазара в условията на форсмажорни обстоятелства и неконтролируем възходящ ценови марж, би създало реална заплаха за социалната и национална сигурност на страната, с трудно предвидими и потенциално разрушителни форми.

Петър Чобанов от ДПС изтъкна, че проектът на закона е заради дерогацията. Този законопроект се налага да бъде приет, за да имаме истински контрол върху дерогацията, подчерта той. Трябва да контролираме прилагането на санкции, изтъкна народният представител. По думите му европейският регламент е за санкции, не за бонуси.

Драгомир Стойнев от БСП обяви, че левицата няма да подкрепи проекта. Не е работа на българския парламент да осъществява контрол върху дерогацията , каза специалистът. "Лукойл" може да работи и с друг петрол, по думите му, но това изисквало време. Този въпрос е във функциите на правителството, според червения депутат. Правителството казвало, че можем да изнасяме петролни продукти, а с проекта Народно събрание искал да каже Не.

България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само в Украйна

България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само в Украйна

Това е разпоредено в деветия пакет от санкции срещу Русия

Бизнесът в същото време е притеснен, защото едно затваряне на "Лукойл" може да предизвика криза и да увеличи контрабандата, предупреди още Стойнев. Чисто стратегически нямало от къде в момента да внасяме алтернатива на руския петрол. Народният представител предупреди, че тези продукти от "Лукойл" може да са за трети страни като Украйна например. Освен това ЕК разрешава да изнасяме тези нефтени продукти за Украйна, по думите на Стойнев и призова колегите си в пленарна зала да не бързат. Трябва да сме по-внимателни, когато се опитваме да чертаем геостратегическите интереси на страната, настоя социалистът.

Ивайло Мирчев от ДБ е притеснен, че Лукойл е получила 80 милиона лева компенсации за високата цена на тока.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че миналата година рафинерията е работила с 50% руски нефт и 50% друг нефт. "Лукойл" е работил така миналата година, може да работи така и през следващата, изтъкна той. Спекулация е, че Лукойл ще спрат да работят, смята депутатът.

С това антибългарско решение ще си нарушим енергийните баланси, предупреди и Румен Гечев. Стига сме се самонаказвали, нека не сме най-големите слуги в ЕС и НАТО, призова социалистът.

Според Васил Стефанов от ПП служебният кабинет загубил 4 месеца и половина да спасява "Лукойл".

Проектът на ДПС мина на първо четене. 146 депутати гласуваха "за", 44 "против", 4 "въздържал се".

Хазната получава 100 млн. от "Лукойл" до края на седмицата

Хазната получава 100 млн. от "Лукойл" до края на седмицата

Къде да бъде пласирана остатъчната продукция?