Въпреки че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави членки на ЕС или в трети страни, съобщава БНР.

Страната ни обаче може да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Тези разпоредби се съдържат в приетия вчера от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна - при това само до определени обеми - са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива.

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

Комисията води "конструктивни разговори" със служебното правителство

За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и безопасността.

От 5 февруари властите у нас могат да разрешат при условия, които смятат за уместни, продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на въпросните нефтопродукти. Те могат да го направят, ако преценят, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна или че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите.

В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни членки и Европейската комисия.

Дерогацията на България за руския петрол не е за да го препродава, уточнява ЕК
Обновена

Дерогацията на България за руския петрол не е за да го препродава, уточнява ЕК

Целта била страната ни само да се снабдява с горивото