България не може да продава руски петрол на трети страни, дори и да е преработен в страната. Отговорът е на Европейската комисия, а въпросът на "Свободна Европа" по повод обявеното вчера на нарочен брифинг прехвърляне на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, според което вече ще започнат да се плащат и данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

Това се случи само няколко дни преди въведената от ЕС забрана за внос на руски петрол да влезе в сила - 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари догодина за преработения петрол. Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидена специална дерогация на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период - края на 2024 г.

"Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен", пише в отговора на говорител на Комисията.

От Еврокомисията допълнително разясняват забраната за препродажбата - властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса, а пълната забрана би ударила сериозно върху бюджета и фискалната стабилност. Това бе потвърдено като теза и вчера на брифинга съвместно с представителите на "Лукойл", след като от МФ преди десет дни излязоха и с писмена позиция.

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Интензивният диалог дава резултат, доволен е Христо Алексиев

На пресконференция на представители на служебното правителство и ръководството на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" стана ясно, че отпадането на забраната е условие тя да пренесе цялата си дейност в България и да започне да плаща данъци върху печалбите си в страната.

Два пъти представителят на "Лукойл" предупреди, че ако има в сила забрана за износ на преработено гориво, то дружеството не би имало смисъл изобщо да работи, което означава, че "Лукойл Нефтохим Бургас" ще затвори.

До момента "Лукойл Нефтохим" работи в България чрез посредник - дъщерната фирма "Литаско", базирана в Швейцария. Рафинерията в България работи на ишлеме, което позволява ежегодно сда се декларира счетоводна загуба.

ПП доволни, че печалбата на Лукойл ще остава у нас, но си искат дерогацията

ПП доволни, че печалбата на Лукойл ще остава у нас, но си искат дерогацията

Виждат в споразумението на държавата с "Лукойл" тревожна заявка за заобикаляне на духа на дерогацията