Обявената на пресконференция на служебния кабинет и компанията "Лукойл" позиция от 21 ноември изпълнява част от предложения от "Продължаваме промяната" проект на решение за прилагане на дерогацията от 5 декември 2022 г. с оглед намаляване на цените на горивата на вътрешния пазар, което ще доведе до реално намаляване на цените на горивата у нас. Това заявяват от ПП във връзка с информацията, че от 1 януари 2023 година "Лукойл" прехвърля дейността си изцяло у нас и ще отчита приходите си изцяло в България, съобщена вчера от вицепремиера по икономическата политика Христо Алексиев.

"Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на "Лукойл" в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването", посочват от партията.

От "Продължаваме промяната" обаче виждат в споразумението на държавата с "Лукойл" тревожна заявка за заобикаляне на духа на договорената от тях дерогация от забраната за внос на руски петрол и петролни продукти в ЕС.

Андрей Делчев доволен, че парите на "Лукойл" остават в България

Андрей Делчев доволен, че парите на "Лукойл" остават в България

Не трябва държавната помощ за горивата да се дава през частните компании, според Димитър Хаджидимитров

"На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че "лимитираната дерогация" цели "снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави". На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета "Петков" дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар", коментират от ПП.

От партията заявяват още, че без дерогацията, България е щяла да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната. Настояват проектът им за решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, въпреки че три от четирите точки в него вече са изпълнени от Министерския съвет.