Депутатите подхванаха на първо четене Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев от ГЕРБ.

Със закона се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, тъй като те са един от двигателите на инфлацията в страната. Рафинерията на територията на България ("Лукойл Нефтохим Бургас") преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започване на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на сорт "Уралс" поевтиня значително спрямо нефт тип "Брент", смятат вносителите. Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт надхвърля 30 долара за барел. Петролът който се преработва в България, е на цена сходна с лятото и есента на 2021 г., но цената на горивата са драстично по-високи. Според герберите Асен Василев в качеството си на вицепремиер лобирал в Европейската комисия и получил дерогация, която позволява на свързаните с "Лукойл" компании да продължат да купуват петрол сорт "Уралс". Това формира свръхпечалби в тези две компании в размер на над 3.5 милиарда лева на година и нула лева ползи за българския потребител, тъй като цените в България, вместо да последват цената на уралския нефт и да паднат, те драстично се повишиха, подчертаха от ГЕРБ.

Омбудсманът зове кабинетът да компенсира потребителите на природен газ за високите цени

Омбудсманът зове кабинетът да компенсира потребителите на природен газ за високите цени

Ковачева настоява и за подкрепа за всички битови клиенти заради скъпия ток

Следва да се има предвид, че приетият регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията не покрива изцяло хипотезата, касаеща българския пазар и по-конкретно преработката и рафинирането на нефт с произход Русия. Рафинерията на територията на България прилага договор за преработка и рафиниране, основан на процесинга (ишлеме). Този договор е сключен с "Лукойл Бенелукс" БВ, регистрирано в Нидерландия. По този начин свръхпечалбите от ниската цена на нефта с руски произход и високата пазарна цена на петролните продукти, които се продават на пазара на база на цените на петрола от сорт "Брент", се преместват към "Лукойл Бенелукс" БВ и "Литаско", Швейцария и съответно към крайния собственик - "Лукойл Русия", според вносителите на проекта.

Временен търговски управител ще пази държавните интереси в енергетиката при кризи

Временен търговски управител ще пази държавните интереси в енергетиката при кризи

Депутатите се заеха с първо четене на промени в регулацията за нефтородуктите

От тази гледна точка е необходимо да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтини горива за потребителите. В противен случай крайния резултат е, че договарянето на дерогация е направено в полза на частни търговски субекти. Предлагаме да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Приходите от тази вноска ще се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските, обясниха още герберите.

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Предлага се забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията

Проектът на закон предлага набраните средства от вноската във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите.

Искрен Митев от ПП изрази искрено съмнение предложението на Делян Добрев да сработи. Драгомир Стойнев от БСП посочи, че сами не можем да си определяме правила, а предложенията на ГЕРБ противоречили на европейските правила. Независимият депутат Явор Божанков си спомни времената, когато български премиер е играл карти с шефа на "Лукойл".