Омбудсманът Диана Ковачева настоява за "справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи" за природен газ на всички ползващи синьото гориво домакинства, в препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и енергийния министър Росен Христов.

"С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод внесеното от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh. Това безпрецедентно високо увеличение - с 38,9 %, в сравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време на отоплителния сезон", подчертава омбудсманът.

Ковачева отбелязва, че при значително по-ниските регулирани цени на природния газ - между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от декември 2021 г. до май 2022 г., се е изпълнявала правителствена Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на 1 MWh. Тя допълва, че рязкото нарастване на цената на газ за българските потребители, обаче, продължава след приключването на програмата.

Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лв.

Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лв.

Но още януари цената на природния газ ще скочи с до 35%

"Във връзка с това, както и по повод значителното увеличение на цените и на другите видове енергия за домакинствата, на 1 юли 2022 г. се обърнах към правителството с препоръка за спешно приемане на нова програма за компенсиране на част от повишените енергийни разходи на битовите потребители. С притеснение отбелязвам, че до момента не е известно да се предприети стъпки за решаването на този належащ проблем", пише още Ковачева.

Тя посочва също, че получава многобройни жалби с искане за справедлива подкрепа от държавата заради сериозното поскъпване на енергийните източници и особено на природния газ.

"В продължение на становището си, представено в рамките на Обществено обсъждане на Проект на Постановление за мерките по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, се обръщам към Вас с апел за възможно най-бързо изготвяне и прилагане на правителствена програма за компенсиране на повишените енергийни разходи на битовите клиенти на природен газ", зове омбудсманът, като настоява да имат право на компенсации и домакинствата в многофамилни жилищни сгради с локални газови котли, които до момента не са получили финансова подкрепа от държавата.

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh

КЕВР утвърди цената на газа за декември

По думите на Диана Ковачева цените на природния газ са свръхвисоки и значително увеличават разходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво. Според нея, ако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, безпрецедентно високите им разходи ще бъдат включени в цените на топлинната енергия за крайните клиенти от 1 юли 2023 г.

"Категорично е становището ми, че тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба на битовите потребители на топлинна енергия, като се има предвид, че цените и сметките за топлинна енергия и понастящем са на ръба на социалната поносимост", изтъква омбудсманът.

По-рано този месец Ковачева е изпратила до служебния премиер Гълъб Донев друго становище, в което настоява за спешна подкрепа на всички битови клиенти на енергия, във връзка с публикувани за обществено обсъждане проект на постановление за мерките по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. В становището изразява притеснение, че крайните битови клиенти на енергия са пропуснати изцяло от проекта като възможни получатели на финансови средства от солидарната вноска, дължима от свръхприходите на задължените енергийни дружества.

Депутатите възложиха на МС да подпомогне бизнеса за скъпия ток

Депутатите възложиха на МС да подпомогне бизнеса за скъпия ток

Драгомир Стойнев защити внесения проект на решение

"Крайните битови клиенти на електроенергия, топлинна енергия, природен газ, автомобилни горива и твърди горива за отопление понасят рекордно високи цени на енергията в продължение на повече от една година. Успоредно с това очаквам да бъде гарантирано, че правителството няма да допусне противопоставяне на компенсациите за домакинствата и тези за стопанските субекти", пише тя.

Общественият защитник зове в проекта за постановление да бъде уредена подкрепата за смекчаване на последиците от високите цени на енергията - за крайните битови клиенти и по-специално за уязвимите домакинства. Тя предлага три конкретни варианта как това да се случи.

Първият предвижда използването на част от финансовия ресурс, формиран от целевите вноски по регламента за изплащане на държавна подкрепа за всички домакинства във връзка с високия ръст на инфлацията, вследствие екстремните цени на енергийните ресурси.

Вторият е за фокусиране на подкрепата към енергийно бедните домакинства. "Предвид напредъка в изработването на дефиниция за "енергийна бедност" и на критерии за идентифициране на домакинствата в положение на енергийна бедност, смятам за подходящо те да бъдат въведени в нормативната уредба и да бъдат използвани за определяне на кръга на домакинствата, които ще имат право на подкрепа по Регламент (ЕС) 2022/1854", обяснява омбудсманът.

Всички фирми със свръхпечалба да помагат на икономиката, искат депутатите

Всички фирми със свръхпечалба да помагат на икономиката, искат депутатите

НС прие предложенията на ГЕРБ за компенсаторни механизми за бизнеса

Третият подход, предлаган от Ковачева, предвижда в случай, че изпълнителната власт няма готовност да предложи за кратко време цялостно решение, да има възможност с решение на Министерски съвет да бъде отпусната еднократна финансова подкрепа за отопление за настоящия зимен сезон 2022-2023 г. на вече определените уязвими групи: лица и семейства, подпомагани по Наредба РД-07-5 от 2008 г. "За условията и реда на отпускане на целева помощ за отопление"; майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година по реда на чл. 8, Ал. 1 и 5 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД); лица и семейства получили "Еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД"; лица с над 90 на сто степен на увреждане и ниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа по реда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ); лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от ЗСПД както и по чл. 8е от ЗСПД; лица и семейства, получили "Еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП)"; лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с Еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП, въз основа на установеното ниво на материално лишение.

В становището се посочва като много съществен пропуск липсата на конкретика по отношение на бъдещите програми за изразходване на приходите. Друг недостатък вижда омбудсманът във фокусирането на проекта изцяло в сектор "Електроенергетика". Според Ковачева така на практика от него отсъстват напълно действията по трета глава за "Мерки по отношение на отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването". "Категорично е становището ми, че такива мерки следва да бъдат разработени в най-кратък срок", подчертава Диана Ковачева.

Позовавайки се на основната цел на Регламент (ЕС) 2022/1854 за "спешна намеса за справяне с високите цени на енергията", тя отправя препоръка програмите за изразходване на приходите да бъдат изготвени и предложени за обществено обсъждане достатъчно рано, предвид сроковете за изпълнение и докладване от държавите членки, предвидени в Регламент (ЕС) 2022/1854.

Омбудсманът: Студентите в общежитията да плащат за битов,  а не промишлен ток

Омбудсманът: Студентите в общежитията да плащат за битов, а не промишлен ток

Това прави сметките за ток непосилни за много от тях