Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева очаква цената на газа да е под 200 лева. През януари е значителен делът на газа, който използваме от газохранилището в Чирен, обясни тя пред БиТиВи.

Тя очаква още през януари цената на природния газ да скочи, но с под 35%. Януари, февруари месец и понякога март месец са най-студените месеци и търсенето през зимния период на газ е много по-голямо, коментира Златева. "Булгаргаз" се опитва с всички пазарни механизми да предложи конкурентна цена на газа, която да е приемлива за бизнеса и за гражданите. Не може газ, който е вкаран в Чирен на 354 лева в микса да излезе значително по-евтин, изтъкна Златева.

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh

КЕВР утвърди цената на газа за декември

Тя уточни, че през декември месец почти не е използван газа от Чирен, като хранилището е запълнено над 90%. Количествата природен газ за следващата година са осигурени, включително и необходимите количества газ за нагнетяването на газохранилището в Чирен, увери Деница Златева.

В случай на газова криза, ще имаме достатъчно количество газ, за да покрием нуждите за известен период от време, категорична бе тя.

Златева добави, че през 2023 г. ще имаме 6 доставчика на природен газ.

Преговаряме за дългосрочен договор с Турция за природен газ

Преговаряме за дългосрочен договор с Турция за природен газ

Росен Христов очаква обаче 30% увеличение на цената на газа