Всички сделки на борсата на "Булгаргаз" за 2021 и 2022 година, поискаха от ИТН по време на комисията за сделката с турската компания "Боташ". Борислав Гуцанов от БСП предположи, че комисията явно ще трябва да си удължи работата, защото трябва да се изследват много документи.

От "Възраждане" пък се зачудиха дали не трябва да се чуе позицията и на ДАНС и да се види дали службите не са участвали. В секретно деловодство на Народното събрание са пристигнали секретни документи. Между 6 и 8 март ще започне изслушване на привиканите от комисията лица.

БСП искат изслушване на служебния министър на енергетиката Росен Христов, но ще добавят и още лица в зависимост от разговорите. Към това искане се включиха и ИТН, които настояха и за изслушване на Деница Златева, а ГЕРБ поискаха в комисията да дойде и настоящият министър Румен Радев. Частта от информацията, която е търговска тайна ще се обсъжда на закрити врата.

Договорът с "Боташ" е неизгоден, категоричен е Денков

Договорът с "Боташ" е неизгоден, категоричен е Денков

Все още няма отговор от проверката на ЕК

Припомняме, 49-то Народно събрание създаде комисията по настояване на БСП в края на миналата година. Още преди това, през октомври ЕК започна проверка на договора с "Боташ" поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

Според бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов договорът с "Боташ" вече е проверен и е изцяло в полза на България", а проверката на ЕК се дължи на съмненията на Европейската комисия, породени от наложените преди дни допълнителни такси върху транзита на газ за Сърбия и Унгария.