България наложи данък върху руския природен газ, който се транзитира през нейната територия, като накара търговците да преценят дали този ход може да предизвика спор с Москва и доставчиците на гориво на фона на и без това нестабилния пазар.

Това коментира "Блумбърг".

Новият законопроект, публикуван в петък и влизащ в сила незабавно, въвежда такса от 20 български лева (10,76 долара) за мегаватчас газ с руски произход. Това е около 20% от цената на европейския еталон за газ, търгуван в регионалния хъб Амстердам.

Вече България не внася газ от Русия за собствени нужди, тя е важен маршрут за силно намалелите потоци по тръбопроводите, които Русия изпраща към Европа след мащабните съкращения през 2022 г. Почти половината от руския тръбопроводен газ влиза в България от Турция чрез връзката "Турски поток", за по-нататъшни доставки към Унгария, Сърбия и други части на Южна Европа.

Този ход внася нова несигурност в и без това разтревожения пазар. Цените на природния газ в Европа се повишиха през последните дни, тъй като в световен мащаб се увеличават заплахите за газовите потоци, включително войната между Израел и Хамас, потенциалните удари по ключови експортни заводи в Австралия и уязвимостта на инфраструктурата след неотдавнашния теч в газопровод в Балтийско море, за който има подозрения за саботаж.

Миналата година руската "Газпром" спря доставките за вътрешния пазар на България, след като страната отказа да плаща в рубли за горивото и премина към алтернативни доставчици, включително Турция. Миналия месец българските законодатели одобриха предложение за постепенно прекратяване на вноса на руски суров петрол, с което страната се изравнява с други държави.

Александър Вучич не приема решението на българския парламент за руския газ

Александър Вучич не приема решението на българския парламент за руския газ

Президентът на Сърбия ще говори с Румен Радев

"Газпром" не е отговорил веднага на молбата за коментар на българските действия. Но унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, чиято страна приема голяма част от транзитирания газ, бързо разкритикува този ход като "неприемлив.

""Заплахата за доставките на газ от страна на държава - членка на Европейския съюз, за друга държава - членка на ЕС, противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемлива", заяви Сиярто в петък от Москва, където участва в енергийна конференция. Новата такса, която включва изключение за компресирано гориво, ще се прилага за операторите на мрежи и крайните вносители, но все още не е ясно как ще се отрази на другите участници на пазара.

Венко Сабрутев: Тръбата е българска, а Унгария и Сърбия да си търсят алтернатива

Венко Сабрутев: Тръбата е българска, а Унгария и Сърбия да си търсят алтернатива

Транзитните такси, които Русия плаща на България са "ужасно ниски"

Законопроектът има за цел да приложи санкциите на ЕС срещу Русия, наложени в отговор на нахлуването ѝ в Украйна. Сред целите му са "справедливо данъчно облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата, и увеличаване на бюджетните приходи", според българските депутати, изготвили мярката.