1,5 млрд. евро ще бъде инвестицията в газовия хъб "Балкан", ако се реализира северният маршрут, а 1,4 млн., ако се стъпи на южния - към Гърция и Италия. Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов в рамките на енергийната кръгла маса, която се провежда във Варна.

От думите му стана ясно, че ще се създаде компания „Газов хъб Балкан”. Оператор на хъба се предвижда да е „Булгартрансгаз” или компанията на разпределителя.

Бяха лансирани различни варианти на капацитет на хъба - от 37 млрд. куб. м на вход и изход, ако се избере южното трасе и 45 млрд. куб. м, ако стане северния маршрут, който обаче е свързан с тръбата по дъното на морето, с руския газ и с интерес от руската страна.

"Булгартрансгаз" е разглеждал варианти за повече от една тръба на бъдещия черноморски газопровод, които сме готови да реализираме съвместно с бъдещите инвеститори при наличието на съответния пазарен интерес, увери Гегов.

До ноември "Булгартрансгаз" ще представи в ЕК искане за финансиране на предпроектното проучване на газовия хъб. Българската газова мрежа премина пред първата фаза - модернизация на компресорни станции, строителство на интерконектори. Инвеститорите ще се канят за втората фаза - строителство на нови компресорни станции.

Интерконекторите със Сърбия, с Гърция, Румъния и Турция ще се развиват по досегашния си модел.