Няма да успеят усилията на кабинета да продаде реактора за АЕЦ „Белене” в Иран. В това е убеден депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

В студиото на „Тази сутрин” по БиТиВи той очерта песимистично бъдеще за българската енергетика. Стойнев предупреди, че ако частен инвеститор не купи мощностите и не възобнови втори атомна централа, след 30 години няма да имаме собствени енергийни ресурси. Тогава сме щели да затворим АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ-овете, защото въглищата щели да свършат. Драгомир Стойнев е категоричен, че ни трябват и „Белене”, и „Козлодуй”. Трябвало да кажем на следващото поколение дали ще бъдат енергийно зависими или не.

Като министър Стойнев нямал опции какво да направи при старта на абитражното дело на „Атомстройекспорт” срещу НЕК. Причината е, че това станало само 10 дни, след като заел поста. Той обясни, че по време на арбитраж ръцете на министъра за вързани. Той нямал възможност да говори, защото всичко може да се ползва в съда.

Социалистът е убеден, че решението е в чуждестранния инвеститор, който да възобнови „Белене”. Това обаче трябвало да се случи само с участие на държавата като акционер. Стойнев посочи, че няма кой да купи реактор, построен за една конкретна площадка и да го сложи на друга.

Той коментира и предстоящите избори за президент, като посочи, че сближаване с АБВ е желано сътрудничество. Негови съпартийци все още страдали от откъсването на Георги Първанов и създаването на АБВ, както и на „Движение 21”, но в името на голямата цел били готови на крачка назад. Стойнев смята, че това е правилно.