"Тези рискове са пренебрежими за държави като Германия, Италия и Гърция. Ние в момента използваме газ, който се плаща от Гърция, и който ще бъде заменен от това количество природен газ, което ще пристигне от Тексас с тези два кораба. Продължаваме да използваме руски газ, само че по-скъп", заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е повече от странно, че не знаем коя е фирмата за американския втечнен газ.

"Ние не знаем също има ли достатъчно количества и каква е цената. Абсурдно е това, което твърди началникът на кабинета. Не може да има 4 пъти по-евтина цена от пазарната, защото газът не може да се добие на такава цена", изтъкна енергийният експерт.

Еленко Божков: Газът от САЩ няма да е достатъчен, нито по-евтин

Еленко Божков: Газът от САЩ няма да е достатъчен, нито по-евтин

Страната ни има нужда от поне 25 танкера годишно

Той коментира, че процедурата по пускането на Комотини - Стара Загора е в добър прогрес и е съвсем очаквано да видим природен газ в края на август, който идва от Азербайджан по тази връзка.

"Разговорът, който е воден за получаването на двата танкера природен газ, е бил политически, а не търговски. Поети са някакви ангажименти, за които няма подписан договор, или той не е подписан от шефа на "Булгаргаз". Възможно е да има конфликт на интереси или договорки под масата. За 7 месеца ни трябват 28 танкера, ако ги получим", посочи Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков: Планът на кабинета в енергетиката не струва пет стотинки

Еленко Божков: Планът на кабинета в енергетиката не струва пет стотинки

Предлага отмяна на мораториума за шистов газ в Добруджа

Той заключи, че рекордната печалба на БЕХ за 2021 година ще бъде използвана за компенсация на бизнеса, която не става по най-добрия начин.

"Липсва прецизиране на тези компенсации. Това, което се случва в КЕВР, също не ми харесва", допълни гостът.