"В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна мрежа, за да осигурим достъп до енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени."

Това заяви енергийният министър Владимир Малинов по време на кръгла маса за енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие в Солун. Тя се провежда в рамките на осмото издание на "Енергиен форум за Югоизточна Европа". Информация за участието на Малинов беше разпространена от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

По думите му се наблюдават сериозни различия в цените на електроенергията между регионите на Югоизточна и Централна и Западна Европа. В процеса по увеличаване на дела на зелената енергия трябва да се запази конкурентоспособността на икономиките в региона, настоя Владимир Малинов.

"Очакваме на 1-ви октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис. Това е отличен пример за успешното сътрудничество между страните, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност в региона", изтъкна енергийният министър. Като други добри примери в тази сфера той посочи също Вертикалния газов коридор и проекта за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка. "Страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнем до стратегическо ниво с партньорите ни от САЩ. Потенциален такъв проект би бил за усилване на електропреносната мрежа и производство на собствена енергия", смята Малинов.

Според него съществен принос за постигането на енергийната сигурност в региона има и сътрудничеството със САЩ. "В България благодарение на съвместната ни работа със САЩ горивото за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е диверсифицирано след като бе успешно въведено в експлоатация през месец май", посочи той.

"В сътрудничеството и координацията страните от региона на Югоизточна Европа ще постигнат целта си за енергийна сигурност. Съвместната ни работа по енергийна свързаност, диверсификация, увеличаване дела на чистата енергия и достигане на климатична неутралност ще допринесе за развитието на региона", заяви Владимир Малинов по време на Енергийния форум за Югоизточна Европа в Солун.