Електроразпределителните дружества (ЕРП) ЧЕЗ и ЕВН обявиха, че са създали необходимата организация във връзка с очакваните ниски температури.

ЧЕЗ Разпределение удвоява дежурните екипи в Западна България в края на седмицата. Според синоптичната прогноза тогава се очакват снеговалежи и значително понижаване на температурите до минус 20 градуса.

Главният оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение Виктор Станчев увери, че е създадена необходимата организация за посрещане на студовете. На разположение ще бъдат 110 аварийни екипа. Те са снабдени с необходимата екипировка за работа при тежки условия, за да може да реагират максимално бързо при възникване на евентуални аварии.

От компанията посочват, че в резултат на застудяването се очаква увеличаване на товарите по мрежата. Това можело да създаде опасност от аварийни прекъсвания на електрозахранването, особено в районите, където електрическата енергия се използва като основно средство за отопление.

От ЧЕЗ отправят призив към гражданите в студените дни да използват разумно отоплителните уреди, за да се избегне претоварване на мрежата и уютът им няма да бъде смущаван. От компанията дават и конкретни съвети за ефективно и разумно използване на електроенергията. Те могат да бъдат намерени в рубриката "Енергийна ефективност" на сайта на ЧЕЗ.

Не пътувайте между 5 и 7 януари, ако не е спешно, зоват от полицията

Не пътувайте между 5 и 7 януари, ако не е спешно, зоват от полицията

От АПИ съветват да не се злоупотребява със сигналите за непочистени пътища

В съобщение до медиите от ЕВН България също заявиха, че имат готовност за реакция в случаи на аварии предвид очакваното влошаване на метеорологичните условия.

В готовност са общо 150 екипа на дружеството. При извънредни ситуации има готовност да бъдат включени още служители и техника.

От компанията уверяват, че кризисният им щаб функционира и подготвя превантивно дейностите при очакваните тежки зимни условия.

От ЕВН коментират, че опитът от тежки зимни ситуации със снегонавявания сочи, че основна трудност представляват затворените и блокирани пътища, както и невъзможният достъп до аварийните електропроводи.

Обледяването на електропроводите при минусови температури, скъсването на въздушните проводници и счупените електрически стълбове (железобетонни и железорешетъчни) от паднали дървета са предизвикателство пред аварийните екипи.

От ЕВН са позиционирали по места мобилни агрегати, техника, инструменти и материали за авариен резерв, включително високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни, както и АТВ за труднодостъпните райони. Дежурните екипи по места разполагат със снегоходки и щанги за сваляне на лед от проводници.

Осъществява се денонощен контрол и наблюдение на електроразпределителната мрежа, уверяват от ЕВН.