България внася повече електроенергия от Румъния, отколкото от Гърция. Това заяви изпълнителният директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев пред бТВ.

Той обясни, че и сега България има много мощности и изнася електрическа енергия, но внасяме повече, отколкото изнасяме, защото цената на електроенергията е по-ниска. Трудно е да каже от кои държави купуваме ток, защото не се знае къде е произведена самата електроенергия, посочи Цачев.

Той допълни, че държавите, които произвеждат по-евтин ток всеки ден се сменят, защото променят технологиите и мощностите, които произвеждат електрическа енергия. В последните 2-3 години цената на тока се обвърза изключително много с цената на природния газ, уточни Цачев.

Той изтъкна, че ако се говори за битовите потребители, те консумират повече ток, отколкото през последните сезони. Една голяма част от хората преминаха реално към отопление на електроенергия и намалиха своето потребление на дърва, въглища и топлофикациите, защото електрическата енергия с използването на климатици е доста по-ефективна, отколкото останалите източници на топлинна енергия, коментира Ангелин Цачев.

Той напомни, че през 2022 г. цената на електрическата енергия била повишена не само в България, но и в цяла Европа заради геополитическата ситуация в Европа - войната в Украйна и спиране доставките на газ. От миналата година до този момент цената на електрическата енергия е сравнително стабилна и се движи между 90 и 110 евро на киловатчас.

Цачев добави още, че само от въглеродните емисии производството на ток от газови централи е в по-пъти по-ефективно, отколкото от въглищни централи. Ако не се случи нещо в геополитически аспект и не се вдигне цената на природния газ, ще продължи произведената от него енергия да бъде по-евтина, отколкото от въглищните централи.

Ангелин Цачев настоя в България да бъдат изградени допълнителни електроенергийни мощности.

Производството на електричество от ВЕЦ и ПАВЕЦ намалява

Производството на електричество от ВЕЦ и ПАВЕЦ намалява

Една от причините за това е ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира"