"Газпром" обеща да позволи на клиентите си предоговаряне на цените, когато сметнат, че те не съответстват на средните цени в Западна Европа. Това обяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) Рикарду Кардозу пред БНР.

В началото на седмицата беше съобщено, че руската компания се е съгласила да промени поведението си на пазара в Източна Европа, за да избегне многомилиардна глоба от ЕС за злоупотреба с монополно положение.

От ЕК дадоха да се разбере, че са склонни на извънсъдебно споразумение с руския енергиен гигант, ако той промени условията по договорите си с България и още 7 страни членки.

Имаме 7 седмици, за да се изкажем за ангажиментите на „Газпром”

Имаме 7 седмици, за да се изкажем за ангажиментите на „Газпром”

В момента предложенията се анализират

"Ангажиментите съдържат няколко различни аспекта, които ще помогнат за решаването на проблема с цените не само в България, но и в Централна и Източна Европа. Всички съществуващи в момента територални ограничения в договорите на "Газпром" ще бъдат премахнати. Тези рестрикции пречат на клиентите на "Газпром" да продават неговия газ извън територията на своите държави. С премахването им "синьото гориво" ще се търгува свободно през територията на целия регион. Вторият елемент е свързан с потенциалните надценки на доставяния газ. ЕК се опасяваше, че в някои от пазарите, където "Газпром" доминира, той налага прекомерно високи тарифи", уточни говорителят.

"Ангажиментите ще позволят на клиентите да заявят, че условията не отговарят на пазарните реалности в Западна Европа. Предоговарянето на цените на "Газпром" досега съвсем не беше толкова лесно и ставаше много рядко. В договорите на някои държави тази възможност дори изобщо не съществуваше. Благодарените на новите предложения предоговарянето на цените ще може да се иска на всеки 2 години", увери говорителят на ЕК.

Кардозу обясни и как "Газпром" е блокирала досега търговските инициативи на България да препродава газ.

"Има много ясна клауза в договора, която забранява купуваният от доставчика газ да бъде изнасян от вашата територия и продаван на други клиенти. По-конкретен проблем за България е свързан с комбинирания газов оператор "Булгартрансгаз" - той не притежава пълен контрол върху интерконекторите и газовите потоци през газовата инфраструктура на България заради начина, по който са структурирани дългосрочните договори с "Газпром". Сега руската компания поема ангажимент да реши този проблем, така че българският газопреносен оператор да получи пълен контрол върху междусистемните газови връзки", отбеляза още той.

"Сега "Газпром" предлага един вид транспорта услуга. Например, ако клиент на "Газпром" в Унгария или Словакия, който е закупил определени количества, може да поиска да ги препродаде на България, тогава, срещу определена такса, Газпром ще достави това количество газ вместо до унгарската или словашката граница, на доставната точка на българо-румънската граница при Черна вода", обясни Кардозу. 

"Газпром" обяви, че се отказва от всякакви бъдещи претенции към България заради проваления проект за газопровода "Южен поток", това е продиктувано от опасенията на ЕК, че руската компания може да упражни натиск, използвайки доминиращата си позиция на пазара в България, за да получава неща, които не са пряко свързани с доставките на газ.