Разполагаме със 7 седмици, за да изразим становище относно предложените от "Газпром" мерки. Това съобщават от Министерство на енергетиката.

Припомняме, че вчера Европейската комисия призова всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от "Газпром" ангажименти. Те са в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Руската компания се ангажира да не търси от България обезщетения заради спрения проект "Южен поток".

„Газпром” няма да търси от нас обезщетения заради спрения „Южен поток”

„Газпром” няма да търси от нас обезщетения заради спрения „Южен поток”

Компанията поема ангажименти в отговор на опасенията на ЕК

Към настоящия момент газовите дружества и енергийното министерство у нас се запознават с предложенията за поемане на задължения от страна на "Газпром".

От ресорното министерство подчертават, че страната ни би искала да е сигурна, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Еврокомисията за извършени от "Газпром" нарушения.

Две възможности предоставя процедурата на предстоящите консултации. Според едната Европейската комисия ще приеме предложенията така, както са формулирани в момента. Втората възможност предвижда мерките да бъдат изменени при постъпване на предложения от заинтересованите държави.

Реформаторите призовават да не се бърза с решението за "Газпром"

Реформаторите призовават да не се бърза с решението за "Газпром"

Да се изчака решение на следващото Народното събрание

От енергийното министерство допълват, че страната ни си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на предлаганите от "Газпром" ангажименти.