Европа прекалено разчитам на производството на енергия от газ. За изминалите 10 г. консумацията се е увеличили двойно.. При тази ситуация виждаме високата цена на електроенергията от газовите централи. Това заяви пред БиТиВи енергийният експерт Георги Касчиев.

Според него закриването на ядрените централи е неразумна идея. Не може да разчита на един източник на енергия, трябва да има микс, добави той. Касчиев посочи България като добър пример в това отношение.

Енергийният експерт посочи, че приоритетите се променят бързо. По думите му именно заради това е рискова дългосрочната програма за закриване на въглищните централи.

Георги Касчиев коментира и темата за АЕЦ "Белене". Той посочи, че лично е против този проект поради технически съображения. Ако решим че искаме да построим АЕЦ, той ще започне да произвежда електроенергия чак след 10-12 години. Ако бяхме построили централата щяхме да обеднеем. Такъв проект изисква огромни разходи, добави експертът.

По думите му сега да се говори за строителство на руски реактори е кауза пердута. Касчиев призова да се търси отговорност от руските агенти, които са ги поръчаха. Той предложи реакторите да бъдат поставени като паметници на глупостта на различни локации в страната.

По отношение на ситуацията в Запорожката АЕЦ Касчиев заяви, че в момента риск за Европа няма, тъй като реакторите са спрени.